Skip to content Skip to footer

Λίγα λόγια για την προσέγγιση ...

Η Συστημική Προσέγγιση βασίζεται στην κεντρική ιδέα, πως όλα τα άτομα συν-κατασκευάζουν την πραγματικότητα, στην οποία ζουν. Οι συστημικοί/ες ψυχοθεραπευτές/τριες αντιμετωπίζουν και πλαισιώνουν τη δυσκολία του θεραπευόμενου ατόμου, όχι ως κάτι μοναδικά δικό του, αλλά ως μία δυσκολία που βιώνεται και εξαρτάται τόσο από το ίδιο, όσο και από τους «σημαντικούς άλλους» που βρίσκονται στη ζωή του. Ως «σημαντικοί άλλοι» μπορούν να οριστούν η οικογένεια, ο/η σύντροφος, οι φιλικές σχέσεις αλλά και το εργασιακό πλαίσιο. Για την συστημική ψυχοθεραπεία, κάθε συμπεριφορά, ιδέα και επιλογή αποκτά νόημα, στο πλαίσιο που εμφανίζεται. Ο συστημικός ψυχοθεραπευτής/τρια δεν διερευνά το «γιατί», σε μία δύσκολη κατάσταση, αλλά το «πώς». Για την συστημική ψυχοθεραπεία, σημασία έχει να γίνει κατανοητός ο τρόπος που το άτομο επιλέγει να σχετίζεται και να συνδέεται και όχι η αιτία που το οδηγεί να επιλέξει.
Η Ατομική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική αφορά κάθε άτομο και είναι η διαδικασία, μέσα από την οποία ο θεραπευόμενος/η προσπαθεί να κατανοήσει και να βιώσει καλύτερα τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις επιθυμίες του. Στην Ατομική Ψυχοθεραπεία, ο/η θεραπευτής/τρια συνεργάζεται με το άτομο, με σκοπό να συζητηθούν οι στόχοι και το κάθε αίτημα, που το θεραπευόμενο άτομο επιλέγει να φέρει προς συζήτηση. Μέσα από τη διερεύνηση και την συζήτηση, δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος, αλλά και η ευκαιρία, έτσι ώστε το άτομο να στοχαστεί την υπάρχουσα κατάσταση, στην οποία βρίσκεται και να επαναξιολογήσει νέες οπτικές αλλά και δυνατότητες που έχει.
Η Ατομική Ψυχοθεραπεία και  Συμβουλευτική ενδείκνυται μεταξύ άλλων για:
  1.  Φοβίες
  2.  Διατροφικές Διαταραχές
  3.  Άγχος και κρίσεις πανικού
  4.  Προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις
  5.  Ψυχοσωματικές διαταραχές
Οι ατομικές θεραπείες προγραμματίζονται, συνήθως μία φορά την εβδομάδα για το πρώτο διάστημα, ενώ αρκετά σύντομα, παρατηρείται η συχνότητα να μειώνεται στις δύο φορές τον μήνα. Τέλος, ανάλογα με τις ανάγκες και το πρόγραμμα του θεραπευόμενου ατόμου,  υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής.
Η Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε όλες τις μορφές οικογένειας, μέλη των οποίων φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία, σύμπτωμα ή πρόβλημα. Μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και ασφάλειας, οι οικογένειες μπορούν να συζητήσουν για όσα απασχολούν ένα ή περισσότερα μέλη τους. Στην συνθήκη της οικογενειακής ψυχοθεραπείας, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε μέλος να αφηγηθεί την οπτική του, σε πραγματικό χρόνο, παρουσία των υπόλοιπων μελών της οικογένειας του. Στο επίκεντρο της οικογενειακής ψυχοθεραπείας είναι οι αλληλεπιδράσεις των μελών μεταξύ τους και πως όλα τα μέλη επηρεάζουν και επηρεάζονται. Στην οικογενειακή ψυχοθεραπεία, προτείνεται να προσέρχεται όλη η οικογένεια. Παρόλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να μεταβάλλονται οι συμμετέχοντες (μόνο οι γονείς, ένας γονέας με το ή τα παιδιά κλπ.), ανάλογα με τις ανάγκες της θεραπείας αλλά και τις δυνατότητες της ίδιας της οικογένειας. Η Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία φαίνεται να είναι ένας εντυπωσιακός και παράλληλα αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των δυσκολιών αλλά και των συμπεριφορών που προκύπτουν στην οικογένεια. Τέλος, κύριος στόχος της οικογενειακής ψυχοθεραπείας είναι η «μετακίνηση» των μελών της οικογένειας σε έναν άλλο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.
Η Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία ενδείκνυται για οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν αλλαγές και μεταβάσεις στον κύκλο ζωής τους ή βιώνουν περιόδους κρίσης, όπως:
  1.  Παιδιά στην εφηβεία
  2.  Εμφάνιση χρόνιας νόσου/ Απώλεια
  3.  Ενηλικίωση παιδιών και απομάκρυνση από την οικογένεια καταγωγής
  4.  Διαζύγιο γονέων
  5.  Εμφάνιση ψυχοσωματικών διαταραχών (π.χ. Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής)
Οι οικογενειακές συνεδρίες προγραμματίζονται, συνήθως, μία ή δύο φορές τον μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες και την δυνατότητα της οικογένειας, ενώ σταδιακά η συχνότητα μειώνεται. Να σημειωθεί, πως σε περιπτώσεις οικογενειακής ψυχοθεραπείας, δίνεται η δυνατότητα συν- θεραπείας, δηλαδή η παρουσία δύο θεραπευτών/τριών. Το ενδεχόμενο της συν- θεραπείας εξετάζεται αρχικά από την θεραπεύτρια και την οικογένεια.
Η Θεραπεία Ζεύγους απευθύνεται στα ζευγάρια που επιθυμούν να βοηθηθούν σε μία περίοδο κρίσης, αλλαγών ή δυσκολιών της κοινής τους ζωής. Μέσα στην εκάστοτε συνθήκη, που το ζευγάρι βιώνει, τα μέλη σε συνεργασία με τον θεραπευτή/τρια, προσπαθούν να αναγνωρίσουν και να αποκαταστήσουν τα δυσλειτουργικά πρότυπα επικοινωνίας, που πιθανά έχουν παγιωθεί. Επιπλέον, καθώς, πολλές φορές τα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με το να διαπραγματευτούν και να αναθεωρήσουν τις διαφορετικές αξίες και αρχές τους, η Θεραπεία Ζεύγους αποτελεί μία επιλογή, που συνδράμει στην διαπραγμάτευση και την αναθεώρηση αυτή. Στόχος της θεραπείας ζεύγους είναι, αφενός να αναδυθούν τα άλυτα προβλήματα των συντρόφων, που πιθανά εμποδίζουν να έχουν μία ικανοποιητική συντροφική εμπειρία, και αφετέρου, να αναστοχαστούν, τους καλούς λόγους που έχουν να παραμένουν μαζί και να διερευνήσουν ή να θυμηθούν τις δυναμικές της σχέσης τους.
Η Θεραπεία Ζεύγους ενδείκνυται για περιπτώσεις όπως:
  1.  Ερχομός παιδιού
  2.  Δυσκολία απόκτησης παιδιού
  3.  Έντονες διαφωνίες
  4.  Εμφάνιση χρόνιας νόσου
Η συνεδρίες στο πλαίσιο θεραπείας ζεύγους προγραμματίζονται συνήθως δύο φορές τον μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ζευγαριού, ενώ άμεσα παρατηρείται μείωση της συχνότητας. Να σημειωθεί, πως σε περιπτώσεις θεραπείας ζεύγους, δίνεται η δυνατότητα συν- θεραπείας, δηλαδή η παρουσία δύο θεραπευτών/τριών. Το ενδεχόμενο της συν- θεραπείας εξετάζεται αρχικά από την θεραπεύτρια και το ζευγάρι.
Σε όλες τις παραπάνω μορφές ψυχοθεραπείας, παρέχεται η δυνατότητα δια ζώσης ή online συνεδριών, μέσω skype ή άλλης πλατφόρμας ή εφαρμογής που εξυπηρετεί τα θεραπευόμενα άτομα.
Θάλεια Σιώπη

Ψυχολόγος, Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Διεύθυνση

Ερμού 65, 54623

Θεσσαλονίκη 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

©. All Rights Reserved l Θάλεια Σιώπη