Skip to content Skip to footer

Συχνές ερωτήσεις

Η συστημική- οικογενειακή ψυχοθεραπεία δίνει έμφαση στις σχέσεις, στην επικοινωνία αλλά και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του θεραπευόμενου/ης και των σημαντικών προσώπων της ζωής του/ης. Το πλεονέκτημα της συστημικής- οικογενειακής ψυχοθεραπείας είναι ότι μπορεί να συμβάλλει σε αλλαγές στην οικογένεια ή στις υπόλοιπες σχέσεις του θεραπευόμενου ατόμου, χωρίς την απαραίτητη παρουσία όλων των μελών στην θεραπευτική διαδικασία. Η αλλαγή σε ένα άτομο μπορεί να φέρει αλλαγές στα υπόλοιπα συστήματα, στα οποία συμμετέχει. Τέλος, η συστημική- οικογενειακή ψυχοθεραπεία μπορεί πολύ σύντομα να συντελέσει στην ικανοποίηση του αρχικού αιτήματος του ατόμου.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία συνεργασία ανάμεσα στην ψυχοθεραπεύτρια και στο θεραπευόμενο άτομο, με σκοπό το ίδιο το άτομο να βρίσκει μόνο του τις λύσεις στα προβλήματα και στις ανησυχίες, που θα προκύπτουν κατά την διάρκεια της ζωής του. Κύριος στόχος αυτής της διμερούς σχέσης είναι, το θεραπευόμενο μέλος – με το πέρας του θεραπευτικού κύκλου- να μπορεί να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και να γίνει θεραπευτής/τρια του εαυτού του.
Στην αρχή της θεραπευτικής διαδικασίας, είθισται η ψυχοθεραπεύτρια και το θεραπευόμενο άτομο να βρίσκονται μία φορά την εβδομάδα. Η συχνότητα αυτή συνδράμει, έτσι ώστε η ψυχοθεραπεύτρια και το θεραπευόμενο μέλος να γνωρίζονται περισσότερο και να δημιουργείται μία σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Ωστόσο, σταδιακά και όσο πραγματοποιούνται κάποιοι στόχοι του θεραπευόμενου ατόμου, οι συνεδρίες γίνονται πιο αραιές, δηλαδή κάθε δέκα ημέρες, ή κάθε δύο εβδομάδες κτλ. Φυσικά, εξ αρχής, η συχνότητα ορίζεται ανάλογα με την επιθυμία, την ανάγκη και το πρόγραμμα του θεραπευόμενου ατόμου. Η κάθε συνεδρία διαρκεί 60 λεπτά.
Η συστημική- οικογενειακή ψυχοθεραπεία ενδείκνυται για συνεδρίες με συμμετέχοντα όλα τα μέλη μίας οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, ακόμη και πολύ μικρής – νηπιακής ηλικίας. Η συγκεκριμένη σύνθεση έχει ως βασικό στόχο να παρατηρηθεί από την ψυχοθεραπεύτρια η συμπεριφορά των παιδιών, ειδικά εάν έχουν εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα (επί παραδείγματι νυχτερινή ενούρηση, βίαιη συμπεριφορά κοκ.), αλλά και η αντίδραση των γονέων απέναντι στη συμπεριφορά των παιδιών τους.
Θάλεια Σιώπη

Ψυχολόγος, Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Διεύθυνση

Ερμού 65, 54623

Θεσσαλονίκη 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

©. All Rights Reserved l Θάλεια Σιώπη